Topic- The Priceless Gift
Q 1. What did the writer see at his visit to the vegetarian restaurant?
Ans- The writer saw that the restaurant was over crowded. People were eating and drinking. Some of the chairs had been pushed into a corner.
Q 2. How did the writer arrange his seat there?
Ans- The writer took the corner table and sat on it .
Q 3. What did he do after occupying the seat ?
Ans- The writer after sitting on the corner table, started skimming through the newspaper.
Q 4. What did he see while reading the newspaper ?
Ans- He saw a young girl who was looking at him. Her eyes were large with sad expression.
Q 5. What was her query to the cashier while leaving the restaurant?
Ans- Her query to the cashier was to know if the writer was an Indian.
Q 6. What was the cashier's reply?
Ans- The cashier replied that he was thinking that the writer might had been an Indian.
Q 7. What did the girl do before going out of the restaurant?
Ans- The girl looked once more to the writer before going out of the restaurant.
Q 8. What was the matter that surprised the writer?
Ans- The matter why the unknown young girl with large, sad expressive eyes frequently looked at him and inquired about him to the cashier, that surprised him.
Q 9. What did the writer do after completion of her lunch?
Ans- The writer asked the waiter if he had known the girl who was sitting there for lunch and was looking at him frequently.
Q 10. What was the waiter's reply to the writer?
Ans- The waiter replied that he had no knowledge about that girl. But he added that she was coming there on saturdays being the pay days. He also told that perhaps the girl was a low earned person.
Q 11. Why did the writer's curiosity persist?
Ans- The writer's curiosity persisted because her interest on the writer and sad expressive eyes left an impressive effect on him and he kept thinking of her poverty stricken life.
Q 12. What was the writer's intention to think about her?
Ans- The writer's sole intention was to help the girl in any way.
Q 13. When did the writer go to the same restaurant?
Ans- The writer went to the same restaurant on next Saturday.
Q 14. Why did he go there once again?
Ans- He went there once again to meet her and know more about her problem.
Q 15. What was his action at the restaurant in his second visit ?
Ans- In his second visit to taht restaurant, the writer entered and saw that the girl was sitting on the same chair as she had had on previous week. The writer went straight to her, took the chair opposite to hers and started talking after wishing her good afternoon.
Q 16. What did the girl ask to the writer in her second visit ?
Ans- In her second visit to the restaurant, by the way of conversation, she asked him to know if he belonged to India. She added that her brother was working as a soldier in India. They had not received any letter from him since long. She expressed with grief that such event was aggravating her mother's mental state.
Q17. What did the writer know from his conversation with the girl?
Ans- The writer came to know that her only guardian was her brother. He was abroad in India. Then, she was living with her old mother, Mrs.Bethy.
Q 18. What did the writer feel towards the end of his conversation at the restaurant?
Ans- The writer felt that the girl hoped to take him to her mother. But she had no courage to propose it to the writer.
Q 19. When did the writer ask her name?
Ans- They finished their lunch, got together and started walking together. On the way the writer asked her name.
Q 20. What was her name that she expressed ?
Ans- She expressed that her name was Maggie.
Q 21. How did the writer get chance to ask about her work ?
Ans- On the way to the bus stand, the writer got the chance to ask about her work.
Q 22. Why did Maggie take other than the village bridge way ?
Ans- Maggie took other than the village bridge way because it was being repaired.
Q 23. How did Maggie open her door ?
Ans- Maggie took a thin latch key out of her pocket and opened the door.
Q 14. How did the writer enter her house ?
Ans- Maggie entered first and called the writer to get in. They both descended the stairs and went to the kitchen.
Q 25. How did the writer get into the kitchen ?
Ans- The writer got into the kitchen behind Maggie with a smile.
Q 26. Who did introduce the writer in the kitchen and how did he react to Mrs. Bethy?
Ans- Maggie introduced the writer to her mother. The writer in reply extended his hand to shake, but Mrs. Bethy denied to do so because her hands were covered with flour as she was kneading them for making cakes.
Q 27. What was the source of their income ?
Ans- Making cakes out of flour and selling them to people was the source of their earning to manage domestic expenses.
Q 28. Was their life story a happier one ?
Ans- No, it was not an easier one, rather troublesome.
Q 29. When did they get chance to spend their weekly earned income and enjoy the night ?
Ans- The Saturday night was a festive occasion for them. Their roads get more crowded. They spend a little out of their weekly wages and enjoy the night.
Q 30. What did Mrs. Bethy ask the writer when she resumed her kitchen work ?
Ans- Mrs. Bethy asked the writer to know what type of country India was. when she resumed her kitchen work.
Q 31. What was the writer's reply ?
Ans- The writer replied that India was a beautiful country.
Q 32. What were the apprehension and misconceptions of Mrs. Bethy regarding India?
Ans- Mrs. Bethy had certain misconceptions about India. She apprehended if snakes and tigers killed Indians.
Q 33. How did the writer reply her questions satisfactorily ?
Ans- The writer replied that that was not the fact. People kill them whenever they come closer to human beings.
Q 34. Where was the son of Mrs.Bethy ?
Ans- Mrs. Bethy's son was a soldier. He was serving his duties in the state of the Punjab in India.
Q 35. What was the query of Mrs. Bethy to the writer regarding the condition of the Punjab state of India ?
Ans- Mrs. Bethy inquired to the writer about the condition of the Punjab, the state of India. Q 36. What was the reply of the writer regarding the condition of the Punjab ?
Ans- The writer replied that the Punjab was a fine and healthy place.
Q 37. Was Mrs. Bethy satisfied with the reply ?
Ans- Yes, she was satisfied with the reply because she admitted that she was glad to hear the answer.
Q 38. What did Mrs.Bethy ask Maggie to do when she finished her baking ?
Ans- Mrs.Bethy finished her baking and asked Maggie to take Mr.Gupta, the writer to upstairs. She also added that after washing her hands, she would bring tea.
Q 39. What did Mr. Gupta converse while taking tea in the upstairs ?
Ans- Mr.Gupta talked about India while taking tea in upstairs.
Q 40. What did Mrs.Bethy show to Mr.Gupta ?
Ans- Mrs.Bethy showed the photograph of her son which she preserved neatly in an envelope.
Q 41. What was the name of her son ?
Ans- The name of her son was Franky.
Q 42. What did Mrs.Bethy ask Maggie to show Mr.Gupta after the photograph of her son being observed ?
Ans- Mrs.Bethy asked Maggie to show the ring sent by her brother to Mr. Gupta.
Q 43. What was the secrete magical effect of that ring as told by Franky in his letter when he sent this ring ?
Ans- The ring had a magical effect as per the instruction written by Franky when he sent it to his mother. One can see a distant person if he/she gazed into it with concentration of memory of that person.
Q 44. How did Mrs.Bethy express her inability to see anything in the ring ?
Ans- Mrs.Bethy said to Mr.Gupta that she tried hard but didn't find anything in the ring. She had utmost intention to know about Franky's condition from the ring but failed.
Q 45. What was Mr.Gupta's idea about the miraculous ring as told by Mrs.Bethy and Maggie ?
Ans- Mr. Gupta was sure that the ring was of no miraculous significance. It was of no use to get information of distant people. But he was unwilling to tell the fact before Mrs.Bethy because he didn't like to shatter their dream.
Q 46. How was Mr.Gupta's second visit to Mrs.Bethy's house after several months?
Ans- The second visit of Mr.Gupta to Mrs.Bethy's house was very pathetic. There was no news from Franky. Mrs.Bethy was seriously ill for her son. She was bed ridden. Maggie requested him to manage a lie by assuring her mother that Franky was alright gazing at the miraculous ring that her brother sent before.
Q 47. What was the least of Mr.Gupta's offence ?
Ans- Taking into account of Maggie's request, Mr.Gupta thought to himself that he was not so virtuous man to follow truth strictly. So,he decided to tell a lie that Franky was alive and alright. That was the least of his offence in life.
Q 48. What changes took place on Mrs.Bethy when Mr.Gupta told her that Franky was alive and well ?
Ans- When Mr.Gupta told a lie to Mrs.Bethy that her son Franky was alive and well, the bed ridden Mrs. Bethy got relaxed, raised her head a little off the pillow. Tears of happiness welled up in her eyes.Finally she recovered.
Q 49. What did Mr.Gupta do at the time of his departure from England to return India ?
Ans- It was the time when Mr.Gupta was to return India. He wished to bid farewell to Maggie and her mother. When he arrived there, the atmosphere was mournful. The news of Franky's death made the family merged in sadness. Mr.Gupta calculated and found that Franky had died before he assured Mrs.Bethy that her son was alive and well. It made him ashamed of facing her. He wrote a farewell note mentioning his return date to India and put it on the gate and returned to his room.
Q 50. How was the last morning of Mr.Gupta in London? What happened while he was taking his breakfast?
Ans- Mr.Gupta's last morning in London arrived. That night he was about to return to India. He was just taking his breakfast, someone knocked at his door. It was Maggie who came there to bid farewell. She was wearing black colour dress.
Q 51. What were the inquiries that Maggie made one after another at her last encounter with Mr.Gupta ?
Ans- Maggie was much emotional on the last day of Mr.Gupta in London. She kept asking some queries to know more about her brother's grave in the Punjab. She asked in which part Mr. Gupta lived. As he replied that he had joined Punjab Service, she started more queries like, if the frontier was very far, she also told that her brother had been buried there. Mr.Gupta assured her that he would visit there and write her letter after his arrival.
Q 52. What did Maggie do after getting assurance of visiting her brother's grave ?
Ans- Maggie's face filled with gratitude to Mr.Gupta as he assured her to visit her brother's grave in the Punjab state of India. She took out a shilling, requested him to take it, buy some flowers and put them on Franky's grave on behalf of her.
Q 53 Why did Mr.Gupta hesitate to take the shilling from Maggie ?
Ans- At first, Mr.Gupta was in refusal mood to take the shilling, because he was of opinion that the shilling was a hard toiled earning of Maggie. He thought of denying to take it by the way of saying that flowers grow in plenty in India and no need to buy. But later he realised that such action would deprive her joy of sacrifice for brother. So, he picked up the shilling.
Q 54. How was the last attachment of Mr.Gupta with Maggie ?
Ans- The last attachment of Mr.Gupta with Maggie was very emotional. He held her hand, assured with consolation that he must buy some flowers with the shilling and put them on her brother's grave. He finally bade farewell by saying, " good bye, God may bless you."
Q 55. How do you know that Mr.Gupta was highly moved at the miserable situation of of Maggie ?
Ans- Mr. Gupta wiped a tear from his eyes after the exit of Maggie. This shows that he was extremely moved by the miserable situation of Maggie.
MOST PROBABLE ENGLISH SUBJECTIVE SOLVED QUESTIONS FOR CLASS-9 STUDENTS UNDER BSE, ODISHA
Topic- The Swimmer Who Does Not Need Her Legs !
tQ
Q 1. What do you know about C.N.Janaki ?
Ans-
ConversionConversion EmoticonEmoticon