CLASS-IX BSE, ODISHA
![]() |
Baisnab SiRr |
THE PRICELESS GIFT
Part-I Para-1 The Text- I went to a vegetarian restaurant. It was lunch time. There were people eating and drinking. The restaurant was very crowded. I saw that some of the chairs and tables had been pushed into a corner. I chose the corner table,seated myself and started skimming through the newspaper.ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:- ମୁଁ ଏକ ଶାକାହାରୀ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟକୁ ଗଲି | ଏହା ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସମୟ ଥିଲା | ସେଠାରେ ଲୋକମାନେ ଖାଇ ପିଉଥିଲେ। ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟଟି ବହୁତ ଭିଡ ଥିଲା | ମୁଁ ଦେଖିଲି କିଛି ଚେୟାର ଏବଂ ଟେବୁଲ ଏକ କୋଣକୁ ଠେଲି ହୋଇଯାଇଛି | ମୁଁ କୋଣର ଏକ ଟେବୁଲ ବାଛିଲି, ନିଜେ ବସି ଖବରକାଗଜ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଖ୍ୟ ଖବର ପଢିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲି |Vocabulary Analysis ( Word Notes)-went-ଗଲା (main verb)- structure(v1-go/v2-went/v3-gone/v4-going/v5-goes)Use in sentence- I go to school regularly/ I am going to school now/I went to school yesterday/ I have gone to school for last two days/ He goes to school.vegetarian-ସାକାହାରୀ (adj-object to verb went/ qualifying noun-restaurant) Use in sentence- He is a vegetarian man.)restaurant-ଭୋଜନାଳୟ (noun-object to verb-went/ Use in sentence- He has a restaurant)eating and drinking-ଖାଇବା ଓ ପିଇବା(phrase/ main verb in past progressive form/ structure of Eat-eat-ate-eaten-eating-eats/use in sentence- He eats bread in breakfast/ structure of drink- drink-drank-drunk-drinking-drinks/ use in sentence- He drinks milk regularly.)crowded-ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ (adj-qualifying the noun-restaurant/ use in sentence-The hotel is crowded)saw-ଦେଖିଲି (main verb/ structure-see-saw-seen-seeing-sees/ use in sentence- He saw a tiger in the zoo)pushed-ଠେଲି ଦେଲେ/ ଠେଲି ଦିଆ ଯାଇ ଥିଲା (main verb in present perfect passive/ Structure- push-pushed-pushed-pushing/pushes/use in sentence- He pushed the ball) corner-କୋଣକୁ (noun/ structure- singular-corner/plural- corners/object to preposition-into/ use in sentence- He pushed the ball into the corner of the hall) seated- ବସିବା ବନ୍ଦବୋସ୍ତ / ବସିବା ହେଲି (main verb/ structure-seat-seated-seated-seating-seats/ use in sentence- Please be seated(v) on the chair/ So many seats(N) are available.start-ଆରମ୍ଭ କଲି (main verb/ structure- start-started-started-starting-starts/ use in sentence- He started his journey.)skimming- ଦୃଷ୍ଟି ପକାଇବା (verb used as adj for "newspaper"/structure-skim-skimmed-skimmed-skimming-skims/ use in sentence- He skimmed the floating object/ He skimmed the newspaper without delay.)
Possible Short Questions & Answers for this Paragraph
Q1. Who is "I" refer to?
Ans- "I" is referred to the writer.
Q2. Where did the writer go?
Ans- The writer went to a vegetarian restaurant.
Q3. What was the time then?
Ans- It was the lunch time then.
Q4.How was the restaurant?
Ans- The restaurant was overcrowded with people.
Q5. What were the people doing there?
Ans- People were eating and drinking there.
Q6. What did the writer see there?
Ans- The writer saw that some of the chairs and tables had been pushed into a corner.
Q7. Which chair and table did he choose?
Ans- He chose the corner table and chair.
Q8. What did he do with that table?
Ans- He himself seated on it and skimmed the News Paper.
![]() |
Baisnab SiRr |
PART-IPARA-2
The Text:-At that moment I noticed a very young girl looking at me. Her eyes werelarge and they had a sad expression.As she was going out she asked the cashier in a low voice, ‘Is thatgentleman an Indian ?’‘I think so’, the cashier replied. The girl looked at me once more, andwent out.It suprised me. Why ? What was the matter ? Her interest in me arousedmy curiosity in her. When I had finished my lunch I asked the waiter, ‘Do youknow the girl who was sitting out there ?’ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:- ସେହି ମୁହୁର୍ତରେ ମୁଁ ଏକ ଛୋଟ ଯୁବତୀଟିଏ ମୋ ଆଡକୁ ଅନାଉ ଥିବାର ଦେଖିଲି l ତା ଆଖି ଥିଲା ବଡ଼ ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ଦୁଖଃ ଭାବ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲା l ସେ ବାହାରକୁ ଯିବାବେଳେ, ନୀଚ ସ୍ୱରରେ କ୍ୟାସିଅର୍ଙ୍କୁ ପଚାରିଲେ, ‘ସେହି ' ଭଦ୍ରଲୋକ ଜଣକ, କଣ ଭାରତୀୟ? ’‘ମୁଁ ତାହାହିଁ ଭାବୁଛି ’, କ୍ୟାସିୟର ଉତ୍ତର ଦେଲେ। ଝିଅଟି ମୋତେ ଆଉ ଥରେ ଚାହିଁଲା, ଏବଂ ବାହାରକୁ ଚାଲି ଗଲା l ଏହା ମୋତେ ଚକିତ କଲା | କାହିଁକି? କ’ଣ ହେଲା? ମୋ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ମୋ ଠାରେ ତାଙ୍କୁ ଜାଣିବାର ସଦିଛା ବଢ଼ାଇଲା | ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଖାଇ ସାରିବା ପରେ, ମୁଁ ୱେଟରଙ୍କୁ ପଚାରିଲି, ‘ତୁମେ? ସେଠାରେ ବସିଥିବା ଝିଅ ଟିକୁ ଜାଣ କି? ’
Vocabulary Analysis ( Word Notes)-At that moment- ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ( prepositional phrase/ use in sentence-At that moment he returned back.Noticed- ଦେଖିଲି ( main verb in v2 form/structure- notice-noticed-noticed-noticing-notices/ use in sentence- He noticed an amazing scene.)Looking- ଦେଖୁ ଥିଲା ( main verb in v4 form/ structure- look-looked-looked-looking-looks/ use in sentence- He is/was looking at the picture)Large-ବଡ଼( adjective/ structure degree- large-larger-largest / use in sentence-His building is larger than others)Sad expression-ଦୁଖଃ ଭାବ (sad-adj/ expression-noun/ use in sentence- She looks pale, her face has a sad expression)As- ଯେମିତି, ଯେତେବେଳେ ( conjunction/ use in sentence- As she came in, she met her friend)Asked- ପଚାରିଲା, ପ୍ରଶ୍ନ କଲା (main verb/ structure- ask-asked-asked-asking-asks/ use in sentence-I asked him a question )I think so-ମୁଁ ଏହାହିଁ ଭାବୁଛି (I-pronoun/think-main verb in stative form- structure- think-thought-thought-thinking-thinks/ so- adjective)I wrote so-ମୁଁ ଏହିପ୍ରକାର ଲେଖିଲି( I-pronoun/wrote-main verb in action form-structure- write-wrote-written-writing-writes /so-adverb)Replied- ଉତ୍ତରଦେଲେ (main verb/ structure- reply-replied-replied-replying-replies/ use in sentence-He replied my question)Once more- ପୁଣି ଥରେ(phrase/ use in sentence- He counted it once more)
CLASS-9
POEM- HOME AND LOVE
DETAIL ILLUSTRATION
STEP-1. UNDERSTANDING THE STANZAS OF THE POEM
S-1.
Just Home and Love ! the words are small
Four little letters unto each;
And yet you will not find in all
The wide and gracious range of speech
Two more so tenderly complete:
When angels talk in Heaven above,
I 'm sure they have no words more sweet
Than Home and Love.
Illustration in English :- The poet says that the two words Home and Love are very similar. They are similar as they contain four letters each. They both seem to be small but contain a great intrinsic meaning of their own. The sweetness qualities of these two words are not found in other words. These two words express broad sense of love and affection which they incorporate so tenderly. When angels in heaven make conversation, they never find other words so sweeter than Home and Love.
Illustration in Odia :-କବି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘର ଏବଂ ପ୍ରେମ ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ ବହୁତ ସମାନ | ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଚାରୋଟି ଅକ୍ଷର ଧାରଣ କରିଥିବାରୁ ସେମାନେ ସମାନ | ସେ ଦୁହେଁ ଛୋଟ ଥିବା ପରି ମନେହୁଏ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଏକ ମହାନ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଅର୍ଥ ଧାରଣ କରେ | ଏହି ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦର ମଧୁରତା ଗୁଣ ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ ମିଳୁନାହିଁ | ଏହି ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହର ବ୍ୟାପକ ଭାବନାକୁ ପ୍ରକାଶ କରେ ଯାହାକୁ ସେମାନେ ଏତେ କୋମଳ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତି | ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱର୍ଗର ଦୂତମାନେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଘର ଏବଂ ପ୍ରେମ ଅପେକ୍ଷା ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦକୁ ଏତେ ମିଠା ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ |
Analysis of Vocabularies-
👉Each- ପ୍ରତ୍ୟେକ- Each of them are wise.
(ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜ୍ଞାନୀ )
👉Yet- ତଥାପି- He worked hard yet failed.
(ସେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲେ ତଥାପି ବିଫଳ ହେଲେ )
👉Wide- ଚଉଡା - The road is very wide.
(ରାସ୍ତା ଟି ବହୁତ ଚୌଡା )
👉Gracious- ଦୟାଳୁ- God is gracious.
(ଭଗବାନ ଦୟାଳୁ )
👉Range-ପରିସର- The signal is not within the range.
(ସଙ୍କେତ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ନାହିଁ )
👉Speech-ଭାଷଣ- He delivered an impressive speech.
(ସେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ )
👉Tenderly- କୋମଳମତି- The child looks tenderly.
(ପିଲାଟି କୋମଳ ଦେଖାଯାଏ )
👉Complete- ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ- He completes his work ontime.
(ସେ ନିଜ କାମକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମାପ୍ତ କରନ୍ତି )
👉Angels- ଦେବ ଦୂତ - Angels live in heaven.
(ସ୍ୱର୍ଗରେ ସ୍ୱର୍ଗଦୂତମାନେ ବାସ କରନ୍ତି )
👉Above-ଉପରେ- He is above poverty line.
( ସେ ଦାରିଦ୍ର ସୀମାରେଖା ଉପରେ ଅଛନ୍ତି )
Extracted Probable Questions and Answers of this Stanza
Q1. What is this stanza about?
Ans- This stanza is about the two words home and love and their significances.
Q2. Which words are important in the first line of the poem?
Ans- The words like 'Home' and 'Love' are important in the first line of the poem.
Q3. How are the two words, home and love similar ?
Ans- The two words, home and love are similar in respect of their structure. They both have four letters.
Q4. Is it possible to find such words elsewhere ?
Ans- No it is not so easy to find such comparable words elsewhere.
Q5.Which two words are the sweetest, according to the poet?
Ans- According to the poet, the two words 'Home and Love' are the sweetest.
Q6. Do you think that meanings of 'Home ' and 'Love' are very wide and gracious?
Ans- Yes, I think so because these two words carry the qualities of humanity and pleasure.
S-2
Just Home and Love! It's hard to guess
Which of the two were best to gain;
Home without Love is bitterness;
Love without Home is often pain.
No ! each alone will seldom do;
Somehow they travel hand and glove :
If you win one you must have two,
Both Home and Love.
Illustration in English :-
It is difficult to think which one between Home and Love is the best one. Home without Love is bitterness and Love without Home is often pain. Only one between these two can't be suitable or effective unless they go together. They travel together. If anyone has one of these two, he/she must gain both two, both Home and Love.
Illustration in Odia:-
ଘର ଏବଂ ପ୍ରେମ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁଟି ସର୍ବୋତ୍ତମ ତାହା ଭାବିବା କଷ୍ଟକର | ପ୍ରେମ ବିନା ଘର ହେଉଛି ତିକ୍ତତା ଏବଂ ଘର ବିନା ପ୍ରେମ ଅନେକ ସମୟରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା | ଏହି ଦୁଇଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉପଯୁକ୍ତ କିମ୍ବା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଯଦି ସେମାନେ ଏକାଠି ନ ଯାଆନ୍ତି | ସେମାନେ ଏକତ୍ର ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି | ଯଦି କାହାର ଏହି ଦୁଇଟି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଅଛି, ତେବେ ସେ ଉଭୟ ଘର ଏବଂ ପ୍ରେମ ଉଭୟ ଲାଭ କରିବେ |
Analysis of Vocabularies-
👉Hard to guess- ଅନୁମାନ କରିବା କଷ୍ଟକର- It is hard to guess his success.
ତାଙ୍କର ସଫଳତା ଅନୁମାନ କରିବା କଷ୍ଟକର
gain- ଲାଭ, ପାଇବା - It is difficult to gain his help.
ତାଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇବା କଷ୍ଟକର
bitterness- ତିକ୍ତତା- Failure in exam leads to bitterness.
ପରୀକ୍ଷାରେ ବିଫଳତା ତିକ୍ତତାକୁ ନେଇଥାଏ
Often- ପ୍ରାୟତ, ବହୁସମୟରେ - He often comes to our home.
ସେ ପ୍ରାୟତ ଆମ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି |
alone- ଏକାକୀ- He lives alone.
ସେ ଏକୁଟିଆ ରୁହନ୍ତି
seldom- କ୍ୱଚିତ୍- He seldom comes home.
ସେ କ୍ୱଚିତ୍ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି |
hand and glove- ହାତ ଏବଂ ଗ୍ଲୋଭ୍ , ସାଥି ହୋଇ - They walk hand and glove.
ସେମାନେ ଏକତ୍ର ଚାଲନ୍ତି
win- ଜିତନ୍ତୁ, ଜିତିବା -Try to win the race.
ଦୌଡ଼କୁ ଜିତିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ
S-3
And if you 've both, well then i 'm sure
You ought to sing the whole day long;
It doesn't matter if you 're poor
With these to make divine your song.
And so I praisefully repeat,
When angels talk in Heaven above,
There are no words more simply sweet
Than Home and Love.
Illustration in English :-
The poet says, anyone, poor or rich, gets both Home and Love, than he/she can mirthfully sing the entire day. With the effect of these two words one can make his/her song divine. The poet also says again that when angels talk in heaven, they find no other words similar in sweetness like Home and Love.
Illustration in Odia:-
କବି କୁହନ୍ତି, ଯେକେହି, ଗରିବ କିମ୍ବା ଧନୀ, ସେ ଘର ଏବଂ ପ୍ରେମ ପାଇଥା’ନ୍ତି, ତେବେ ସେ ଦିନସାରା ଗୀତ ଗାଇ ପାରନ୍ତି | ଏହି ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦର ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଜଣେ ତାଙ୍କ ଗୀତକୁ ଈଶ୍ବରୀୟ କରିପାରେ | କବି ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱର୍ଗଦୂତମାନେ ସ୍ୱର୍ଗରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଘର ଏବଂ ପ୍ରେମ ପରି ମଧୁରତା ଥିବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଶବ୍ଦ ପାନ୍ତି ନାହିଁ |
Analysis of Vocabularies-
👉then- ତାପରେ, ସେତେବେଳେ- Then he became a graduate.
ତା’ପରେ ସେ ସ୍ନାତକ ହୋଇଥିଲେ।
👉than- ଅପେକ୍ଷା- This is better than that.
👉than- ଅପେକ୍ଷା- This is better than that.
ତାହା ଅପେକ୍ଷା ଏହା ଭଲ |
👉sure- ନିଶ୍ଚିତ- Be sure about your decision.
👉sure- ନିଶ୍ଚିତ- Be sure about your decision.
ତୁମର ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିତ ହୁଅ |
👉ought to- କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସୂଚକ, ପ୍ରବଳ ଇଛା ସୂଚକ- You ought to go there.
👉ought to- କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସୂଚକ, ପ୍ରବଳ ଇଛା ସୂଚକ- You ought to go there.
ତୁମେ ସେଠାକୁ ଯିବା ଉଚିତ୍ |
👉whole- ପୁରା- You must read whole the book.
👉whole- ପୁରା- You must read whole the book.
ତୁମେ ପୁରା ପୁସ୍ତକ ପ read ିବା ଜରୁରୀ |
👉matter- ବିଷୟ,ଘଟଣା - You know this matter.
👉matter- ବିଷୟ,ଘଟଣା - You know this matter.
ଆପଣ ଏହି ବିଷୟ ଜାଣିଛନ୍ତି |
👉divine- ସ୍ବର୍ଗୀୟ - Happiness makes life divine.
👉divine- ସ୍ବର୍ଗୀୟ - Happiness makes life divine.
ସୁଖ ଜୀବନକୁ ସ୍ବର୍ଗୀୟ କରେ
👉praisefully- ପ୍ରଶଂସା ସହିତ- He supported me praisefully.
ସେ ମୋତେ ପ୍ରଶଂସା କରି ସମର୍ଥନ କଲେ।
👉repeat- ପୁନରାବୃତ୍ତି କର- Repeat your answer.
ତୁମର ଉତ୍ତର ପୁନରାବୃତ୍ତି କର |
👉angel- ଦୂତ,ଦେବ ଦୂତ - Angels live in heaven.
👉angel- ଦୂତ,ଦେବ ଦୂତ - Angels live in heaven.
ସ୍ୱର୍ଗରେ ସ୍ୱର୍ଗଦୂତମାନେ ବାସ କରନ୍ତି |
👉heaven- ସ୍ୱର୍ଗ- Gods live in heaven.
ଭଗବାନମାନେ ସ୍ୱର୍ଗରେ ବାସ କରନ୍ତି |
👉above- ଉପରେ- He is above poverty line.
ସେ ଦାରିଦ୍ର ସୀମାରେଖା ଉପରେ ଅଛନ୍ତି
STEP-2. OBJECTIVE QUESTIONS & ANSWERS FROM TOPIC- "HOME AND LOVE"
[ All possible MCQ Questions and their appropriate answers from the above topic ]
(Hints- correct answers are in RED colour)
Objective Section-
Q1. The poem " Home and Love" is written by________
A) William Wordsworth B) Robert Frost C) William Service Robert D) Robert William Service
Q2. Robert William Service was born in___________
A) London B) England C) France D) Preston, England
Q3. During his life time the poet R.W.Service published four_______
A) Novels B) Epics C) Stories D) collection of poetry
Q4. We love home because we______________
A) are born here B) get parents here C) live and rise up in life here D) feel happy here
Q5. The two important words are ________
A) love and affection B) sympathy and kindness C) home and love D) happiness and pleasure
Q6. Home and love contain the wide and ____________
A) gracious range of speech B) broad feeling C) understanding D) thrilled feeling
Q7. Heaven is a place where angels ______________
A) play B) live C) talk D) stay
Q8. The expression 'heaven' means_______________
A) abode of peace B) place of God C) home of spirits D) abode of God and Goddess
Q9. Home without Love is __________________
A) bitterness B) disturbing C) painful D) pleasure
Q10. Love without Home is ________________
A) enjoyable B) pain C) unpleasant D) sad
Q11. 'Home and Love' are the two sweetest words consisted of _________each.
A) three letters B) five letters C) four letters D) affection
Q12.The angels discuss about ____________
A) peace B) harmony C) home and love D) friendship
Q13, If love is withdrawn, ___________arises.
A) happiness B) difficulty C) bitterness D) sadness
Q14. The poet says that 'home and love' are _______________
A) the worst B) inspiring C) the sweetest D) impressive
Q15. Home and Love travel __________
A) hand and glove B) side by side C) close to one another D) dispersely
Q16. One can sing the whole day long if he possesses ____________
A) both peace and tranquility B) peace and happiness C) both home and love D) good manner
Q17. We can't separate _________________
A) two friends B) father and son C) Home and Love D) mother and daughter
Q18. The three important words that convey the idea of the poet are_______
A) earth, field, heaven B) home, love, market C) school, college, offices D) Heaven,Home and Love
Q19. If we have both home and love, we can make our song __________
A) mirthful B) pleasant C) divine D) sweet
Q20. " It doesn't matter" means __________
A) very important B) no importance C) irresponsible D) irrelevant
MCQs: MULTIPLE CHOICE QUESTIONS & ANSWERS
[ Tips:- Correct Answers are indicated in RED INK]
Q1. Home and Love denotes:
A) The spirit of integral joy B) gracious range of speech
C) divine song D) sweet memory
Q2. We love home because____________________
A) God loves us B) We live here and rise up in life
C) Our parents nurture us D) We can sing freely
Q3. Home without Love is_______
A) bitterness B) unpleasantness
C) displeasure D) dissatisfaction
Q4. One has a winning position only when he possesses:
A) gracious range of speech B) God's blessing
C) divine song D) both home and love
Q5. Three important words in the last two lines are:
A) heaven, home, love B) song, home, love
C) sweet, home, love D) simple, home, love
Q6. The poem"Home and Love" has been composed by the English poet named____
A) William Shakespeare B) John Milton
C) Robort Frost D) Robert William Service
Subjective Section- Short Answer Type Questions and Answers-
Q1. Who is the poet of the poem, "Home and Love"?
Ans- Robert William Service is the poet of the poem "Home and Love"
Q2. Why do we love our home?
Ans- We love our home because we live here and get nourishment.
Q3. What does attracts us?
Ans- Our home attracts us.
Q4. What do our family members do for us?
Ans- Our family members love, care and nourish us.
Q5. How do we grow?
Ans- We grow by the care and nourishment of the family.
Q6. Whose life becomes divine?
Ans- The person who gets both home and love, his life becomes divine.
Q7. Which two things are important for us?
Ans- The two things like home and love are important for us.
Q8. Which two words are the sweetest, according to the poet?
Ans- The two words like home and love are the sweetest, according to the poet.
Q9. What do home and love convey?
Ans- Home and love convey a wide and gracious range of speech.
Q10. Where do the angels live?
Ans- The angels live in the heaven.
Q11. What do the angels discuss?
Ans- The angels discuss about home and love but they hardly find such sweeter words.
Q12. What is hard to guess?
Ans- To decide the best word between home and love is hard to guess.
Q13. Why does bitterness arise?
Ans- Bitterness arises when there is home without love among family members.
Q14. How does pain arise?
Ans- Pain arises if there is love but no home.
Q15. When does home become a paradise?
Ans- Home becomes a paradise when every family member enjoys love.
Q16. What do travel hand and glove?
Ans- Home and love travel hand and glove.
Q17. How does the sweetness of home link up with love?
Ans- The sweetness of home link up with love when there prevails intimacy, happiness among family members.
Q18. When does one have a winning position?
Ans- One has a winning position when he/she possesses both home and love.
Q19. When can one sing the whole day long?
Ans- One can sing the whole day long when he/she gets both home and love together.
Q20. What are the three important words in the poem "Home and Love".
Ans- The three important words in the poem, 'Home and Love' are 'home,love and heaven'.
Q21. Can we separate home and love?
Ans- No, we can't separate home and love because they always go together.
Q22. What message does the poet have for the persons having both home and love?
Ans- The poet says that the persons having both home and love enjoy happiness throughout their life.
ConversionConversion EmoticonEmoticon